Nu växer alla upp och skaffar allt man ska ha. Just nu.

fortfarande sitter och jag funderar över tidsperspektiv och att vi faktiskt är i dåtidens framtid, just nu. Oavsett hur mycket jag dammar av nattduksbordet så kommer dammet tillbaka. Nytt damm som gör det som är städat och rent just nu skitigt och uppfattas som gammalt och brukat. Precis som du sitter och brukar tid här och nu så brukas nattduksbordet utan att du är i närheten. Du fördriver tid som bara du har, på att göra meningslösa grejer- och fullt nödvändiga grejer. När du tar avsked från någon fördriver du tid och du väljer själv hur du ska disponera just dom dagarna,
Du sa du behövde tid, du hade tid.

Idag har frida, min lilla fraa, tagit studenten. Igår var det Vick. Fullt ös. Idag har jag också ont i axeln och små minnesluckor från igår. Slit inte så förbannat Sandra!
 

P5 records

Fortfarande- Tack till er. Tusen tack.
bilder uppkommer snart( detta har visst blivit en bildblogg.)

Vet du om det finns någon video från 24/5 Uppsala, Musik Direkt Riksfestival 2009 på sista låten?
Vi vill så gärna se den.

Med kärlek!Dags för Uppsala

mycket att stå i, mycket att vänta in. Mycket mat och kaffe om jag känner till detta på rätt vis.

Idah

ja, som ett litet musik direktminne vill jag tillägna denna packdag oss som översätter världen, allt som var kul och fint då. Att vi var lyckliga då är det ingen tvekan om. Så var har hänt sedan dess?
- en turné
- ett flertal spelningar
- många avfallna hårstrån
- ett par åker till kina
- ett par flyttar isär
- samma par flyttar ihop
- skolor är sökta
- nya låtar har tillkommit
- ett jullov
- ett nytt år har börjat
- nya instrument har kommit i våra ägor
- ett pride
- ett till pride
- kampen fortsätter

lite så.
och mer kommer. För det ÄR vi som översätter världen och ser saker på andra sätt än många andra,

Siri Pollak 

Emelie Albertson
 
Sandra Liscano

Alicia Helgesson

Kajsa Johansson

 Emma Wättring

-tack till er.

En dag kommer, då vi är er, och ni är oss. Vi är samma


VI HAR MERA TÅLAMOD ÄN VAD DU HAR HÅRDA ORD, DET MÅSTE DU FÖRSTÅ-
SÅ SA DU NÅGONTING?
VI KUNDE INTE RIKTIGT HÖRA VAD DU SA?


allt, samman, allt, ihop

Lustigt med sådanna situationer då random folk strålar samman och plötsligt har mer än en minut gemensamt.
Såsom damen som kvikt haffade min uppmärksamhet på en bakgata i BK (en mycket vacker sådan). Hennes vilja var väl i grund och botten att vara säker i sitt område då jag kände mig smått undermenat anklagad för vandal på min färd hem som inte borde ta mer än fem minuter men istället mynnade ut i ett mycket trevligt samtal om det ena och andra. Är det inte rätt skrattretande att det faktiskt stämmer att om du letar lite bland dina nära, bekanta och kära så når ditt kontaktnär upp till herr Kungen. Rätt kul faktiskt.

 Dagens låt:
om jag bara gått en annan väg. // everywhere i turn i hurt someone
det finns inget kan ändra redan tagna steg. // but there's nothing i can say to change the things i've done.

vi säger

12.03
tolv noll tre, ett tåg som åket från Alingsås, och ett Björkekärr som dränks av fågelsång och en hel del hagel som himlen öppnade upp sig för att få ut ur ditt stora svarta moln. Hyresvärdens bästa kompis, fixarn är i full fart till nästa projekr, från stabbegatan.

12.13
tolv tretton, snart anländer samma tåg till floda station och någon har stått där och väntat i mer än 7 minuter, för hen är skraj för att missa tåget på väg till en arbetsintervju. Himlen har tagit sig i ktagen och låtit molnet glida förbi och Björkekärr är i vanlig ordning ljust och ännu grönare än innan fallet från skyn.12.21
tolv tjugoett, det regnar i majorna, och tåget rullar in på lerum station. Någon av alla florabor är arg för ett missat tåg.

Mad Max****det var det.

Berlin

/.../ Söndagen hänger i luften, som i sin tur är tung. Precis som det ska vara på söndagar. Perkulatorn har hen låtit slå på och av hela dagen och brödet har legat framme då hen inte orkat tillaga någon vidare matig mat, dagen till ära. Gårdagen hade alls inte varit vild, snarare samma tempo som denna. Allt flyter ihop ni. Oavsett hur mycket hen skriver så känns det som att tiden står still. Oavsett hur många jobb hen söker så händer ingenting. Sånt är väl livet- man kan inte göra något åt det mer än att ta vara på det man redan har. Kanske se lite positivt på det också /.../

tillsvars

ja, som svar till S.L så kan jag ju bara hålla med och säga att kalle hjälpte till med att vädra lägenheten idag då han snällt öppnade fönster och dörrar åt alla håll och kanter. damsugningen var dock svårare, men han försökte att skuffa fram alla dammråttor så jag kunde dammsuga upp dom lätt. Nu är dte väl relativt rent. Pappa har väl sagt farväl till sitt damm redan hoppas jag, annars blir det en svår hemkomst.

måndag- måndagwhaaat?

Nye medborgare af Staabegatan

ja, han är här. Här är han- Kalle. Kalle som bor i vår lägenhet och egentligen inte visar sig, men visar allt han vill ska ske. Drar det vill han stänga fönstret och drar i det så det slår mit fönsterkarmen och rasslar i persienerna. Han är den som tittar på dig när du ska in på toaletten på natten. Han står liksom där, inte alls i vägen utan i ett hörn, eller i ett annat rum och tittar på dig när du går in på toaletten.


Sverige 2009

Slutkastrerat

22 03 2009

I Sverige har vi inte tvångskastrerat folk sedan... 2014?Vi som har skrivit detta heter Kai Bergendal, Axel Grönqvist och Arawn Repka. Vi är transaktivister.

Denna text handlar om transfobi, om könsnormer och om några makthavande tänkares önskan om att hålla ordning i könsleden. Det handlar om kroppar, biologi, vem som har rätt att skaffa barn och på vilket sätt. Det handlar om en seriös statlig utredning som på allvar menar att det är skäligt att tvinga människor till kastration för en juridisk procedurs skull.

1972 var Sverige ett av de första länderna i världen som stiftade en lag som gav transsexuella personer möjlighet att ändra juridisk könstillhörighet, lagen om fastställelse av könstillhörighet i vissa fall. Samhällsklimatet var då ett helt annat, vilket färgar hur heteronormativt och transfobiskt lagen är skriven.


Lagen har varit i stort sett oförändrad sedan dess, trots upprepade försök till förändring från riksdagsledamöter. Förra regeringen gav år 2006 i uppdrag till en utredare att se över de fyra krav som ställs för ändrad könstillhörighet, nämligen 18 års åldersgräns, svenskt medborgarskap, civilstånd som ogift samt sterilisering.


Uppdragsgivarna ansåg att lagen var otidsenlig, på grund av ändrad familjerätt och attityder i samhället, och därmed behövde ses över. Utredningen skulle se över lagens utformning och i detta arbete anlägga ett genusperspektiv. Våren 2007 kom utredningens förslag till ny lagstiftning, SOU 2007:16.


Trots politikernas goda vilja åstadkommer utredaren en inte bara dåligt genomförd utredning utan presenterar även förslag med motstridiga argument. Ett exempel är att de i ena stunden uttrycker att ett krav på sterilisering är hemskt och inhumant och föreslår att det tas bort, för att i nästa stund föreslå att kravet ersättas med ett hårdare krav, kravet om borttagandet av könskörtlarna. Det vill säga kastrering.


En annan ogenomtänkt argumentation i utredningen handlar om sparandet av könsceller. Enligt det nya lagförslaget skall transsexuella ges möjlighet att spara könsceller (ägg eller spermier) för att kunna bli biologiska föräldrar i framtiden. Idag ges ingen den möjligheten eftersom sterilitetskravet i dagens lag tolkas så att inga könsceller får finnas sparade. Även om det blir tillåtet att frysa ner ägg eller spermier är det dock få som kommer kunna använda dessa för att skaffa barn. Surrogatmödraskapet är förbjudet i Sverige och det leder till att enbart en transsexuell kvinna som lever med en fertil kvinna kan använda sina spermier för att bli förälder. Här behövs alltså fler lagändringar för att ge transsexuella reella möjligheter att bli biologiska föräldrar.


Utredarna har också målat in sig i ett cirkelargumentshörn om kastreringskravet och 18-års åldersgräns för ny juridisk status. Det ena påfundet legitimerar det andra. De vill fortfarande inte tillåta fastställelse av ett nytt juridiskt kön för barn under 18 års ålder, eftersom det skulle ställa krav på irreversibel kirurgi i och med kastreringsingreppet. Detta anses som ett för stort beslut att fatta för någon under 18 år. Vad de inte kommer ihåg är att det är de som hittat på kravet av dessa irreversibla åtgärder. Utan juridiskt krav på kastrering behöver ingen irreversibel åtgärd genomföras av medicinska skäl.


I likhet med argumentationen för tvångssteriliseringar i Sverige på 30- och 40-talen förordas en skenbar frivillighet. Utredaren uttrycker som försvar till kastrationsförslaget att många ändå vill genomgå proceduren. Att hoppa från en frivillig åtgärd som många väljer, till att påtvinga alla det är stort. Vissa transsexuella personer varken kan eller vill genomgå några operationer, och det borde absolut vara upp till var och en att bestämma vad som är rätt för deras kroppar. Och ändå slippa leva i ett juridiskt ingenmansland.


Det kanske verkar som en rättvis tanke, att eftersom alla män inte kan föda barn ska ingen man få göra det. Precis som i frågan om insemination för två kvinnor som lever tillsammans. Där får man inte testa att göra båda kropparna gravida samtidigt, det vore att få försprång framför alla de som lever tillsammans en biologisk kvinna och en biologisk man, eftersom det då bara finns en kropp att inseminera. Behöver de olikkönade parens rättigheter och privilegier skyddas så mycket att vi inte kan utgå ifrån vad som är möjligt, istället för vad som på pappret verkar rättvist? Det verkar också som att utredaren tycker att viljan att föda barn är något heligt kvinnligt, och tyder på att man inte är tillräckligt transsexuell som man om man vill föda barn. Att vilja skaffa barn är, om något, en mänsklig drift som många människor har, och då skaffar man väl barn på de sätt man kan. En man som ska föda barn i Sverige lär ha det svårt nog genom hela mödravårds- och kvinnoklinikssystemet, bara för att han i varje möte med det måste gå emot sin könsidentitet. Istället för att straffa honom ännu mer, borde man underlätta genom att utveckla systemen och exempelvis språket till genusneutralt. För tro mig, det har alltid funnits och kommer alltid att finnas män i Sverige som föder barn och kvinnor som är biologiska pappor. Det kan ingen lag hindra helt, och det bör heller inte vara lagens syfte. Lagen bör istället utformas utifrån verkligheten med syfte att skapa möjligheter för alla föräldrar att utöva sitt föräldraskap och vara inkluderade i de gemensamma juridiska systemen.Vi hoppas på att bli glatt överraskade, och känna igen många av våra tankar i propositionen, som enligt Göran Hägglund ska läggas av regeringen i vår. Istället för att argumentera för tvingande kroppsliga ingrepp som Regeringsformen, det vill säga grundlagen, förbjuder kan inspiration hämtas från Storbritannien eller Spanien som är de europeiska länder som har stiftat nya lagar på området under 2000-talet. De väljer en helt annan väg och ställer inga krav på kirurgi för att personer ska kunna ändra juridisk könstillhörighet. Dessa lagar har tillkommit för att underlätta för människor att leva sina dagliga liv i sitt genus. Lagen blir på det sättet skapad för människorna och utifrån hur de lever, och inte för att upprätthålla lagen själv och en förlegad samhällsordning som skapar hinder.


Kai Bergendal, genusvetare

Axel Grönqvist, läkarstudent

Arawn Repka, genusföretagare

detta är ett urklipp från http://genusforvirrad.wordpress.com/2009/03/22/slutkastrerat/

skriv under på följande länk (namninsamling): http://namninsamling.com/slutkastrerat


RSS 2.0